Relax a dobrý spánok sú pri športovaní jednou z najdôležitejších vecí. Ak nie ste dobre oddýchnutý postupne strácate výkonnosť. Nie iba pri športových výkonoch, ale aj v každodennom živote. Zaujímavé je, že podľa prieskumov trpí poruchami spánku viac športovcov ako ľudí, ktorí sa športu aktívne nevenujú. 

Ľahšia forma spánku umožňuje organizmu obnovu duševných síl a bdelosti, hlboká fáza slúži zasa na fyzickú regeneráciu organizmu. 

Ak máte problém zaspať, v noci sa zobúdzate alebo nespíte kľudne a ráno vstávate unavenejší ako ste boli večer, vyskúšajte niektorý z prirodzených spôsobov ako zlepšiť kvalitu spánku…

1. Spite v príjemnom prostredí

Usporiadajte si miestnosť, v ktorej spíte tak, aby ste sa v nej cítili príjemne a pohodlne. Vaša spálňa musí byť v noci tichá, tmavá a mala by v nej byť nižšia teplota ako v ostatných miestnostiach v byte.

Čo sa týka postele, vankúšov a prikrývok, každému vyhovuje niečo iné a je to vždy individuálna voľba. Nebojte sa experimentovať a skúšajte s akými z nich sa cítite najpohodlnejšie. 

2. Vyhnite sa kofeínu po druhej hodine

Káva môže byť skvelým prostriedkom na udržanie bdelosti a energie počas dňa. Kým je však kofeín vo vašom tele, zabraňuje vám dostať sa do hlbokého spánku. Kofeín stráca v tele svoje stimulujúce účinky až po niekoľkých hodinách a kým ich úplne stratí, udržuje organizmus vo fázach ľahkého spánku. Ak chodievate spávať okolo desiatej hodiny, nemali by si dávať svoju poslednú šálku kávy po 14:00 hodine.

3. Zaveďte si svoju večernú rutinu, meditujte a relaxujte 

Večerné rituály naozaj fungujú. Nie iba na deti, ktorým ich rodičia často vymýšľajú, ale majú pozitívny účinok aj na dospelých. Vymyslite si vlastný rituál pred spánkom. Chvíľu to bude trvať, ale po čase vaše telo po rituáloch, že je čas naladiť sa na spánok. Vašim rituálom by malo byť niečo čo vás ukľudní a navodí príjemnú atmosféru. Napríklad meditácia, čítanie, relaxačný kúpeľ… 

4. Dajte si horúcu sprchu

Horúca sprcha zvýši teplotu vášho tela a môže zlepšiť aj spánok. Najmä ak sa budete sprchovať asi hodinu a pol pred spaním.

5. Žiadne emocionálne témy pre spaním 

Všetky stresujúce témy, ktorými sa budete zaoberať hodinu alebo dve pred spaním môže ovplyvniť váš hlboký spánok. Nepríjemné témy, či sa o nich rozprávate, čítate alebo rozmýšľate, nepatria do postele a ani na večer.

6. Odstráňte zo spálne elektroniku

Televízor, mobilný telefón ani počítať nepatria do miestnosti, v ktorej spíte. Naučte sa neodpovedať na e-maily a neprehľadávať sociálne siete v posteli. Ak si chcete pred spaním čítať, zoberte si dobrú knihu.

7. Vynechajte ťažké jedlá, alkohol a cigarety

Aj keď sa môže zdať, že alkohol spôsobuje ospalosť, pravdou je, že vás udržiava mimo hlbokého spánku. Preto pohárik pred spaním radšej vynechajte. Rovnako nikotín môže negatívne ovplyvňovať hlbšie fázy spánku. 

Ak ste večer hladný, dajte si ľahké jedlo. Ideálne je, ak skončíte s večerou niekoľko hodín predtým, ako pôjdete spať. Aj vtedy by ste sa však mali vyhnúť ťažkým jedlám, ktoré môžu spôsobovať tráviace ťažkosti.

8. Aplikácie na monitorovanie spánku

Ak ste technický typ, existuje množstvo aplikácií, ktoré vám pomôžu sledovať a zlepšovať spánok. Najlepšie aplikácie dokážu spolupracovať s náramkami, podložkami alebo iným hardware sledujúcim vašu teplotu, dych, tepovú frekvenciu atď.

zdroj: https://www.mensfitness.com/weight-loss/success-stories/10-best-ways-get-better-sleep

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *