Pred tisíckami rokov sa ľudia dostali na vrchol potravinového reťazca. Bola to hlavne ľudská inteligencia, ktorá nám pomohli zvíťaziť nad predátormi a podmaniť si korisť. Ale nie iba inteligencia. Ľudia sú napríklad veľmi dobrí v behu. Naša schopnosť celé hodiny chodiť je v živočíšnej ríši zriedkavá. Je možné, že sme sa stali dominantným druhom preto, že naši predkovia vyvinuli túto schopnosť ako loveckú taktiku, ktorou vyčerpali aj väčšiu a silnejšiu korisť?

Dnes už ľudské prežitie nezávisí od schopnosti zdolať mamutov, ale aktivita a beh zlepšuje kvalitu života. Beh nám pomáha, aby sme boli zdravší, znižuje pravdepodobnosť depresií, úzkostí a iných duševných chorôb, zlepšuje náladu a zvyšuje pocit energie a pohody.

Beh je najjednoduchší a najlacnejší spôsob ako zlepšiť svoju kondíciu a zostať vo forme. Na behanie potrebujeme len trošku času a úsilia. Pozrite si niekoľko rýchlych tipov ako sa stať lepším bežcom ešte rýchlejšie.

1. Plánujte

Či je vašim cieľom dokončiť svoj prvý beh alebo zvíťaziť v maratóne, potrebujete plán. Môžete si najať skúseného trénera, prihlásiť sa do bežeckého oddielu alebo si základy naštudovať z kníh či internetu.

2. Osvojte si správnu techniku

Aj keď sa to nemusí zdať, správna technika je dôležitá aj pri behu. Osvojte si ju – vyhnete sa tak zraneniam a vaša výkonnosť bude stúpať.

3. Zvážte prihlášku do bežeckého klubu

Pre väčšinu ľudí je beh osamote výborným relaxom. Môžete však vyskúšať aj niečo iné – nájdite vo svojom okolí bežecký klub a skúste ako sa vám bude behať v skupine. Vyskúšate si nový tréningový plán, spoznáte nových ľudí a dostanete novú motiváciu.

4. Výstroj

Dávajte si pozor na bežeckú výstroj, najmä bežecké topánky by mali byť kvalitné. Je rozdiel či beháte po terénoch alebo po rovných cestách. Vaše bežecké topánky nemusia byť nutne najdrahšie, venujte ale čas tomu, aby ste si našli také, ktoré budú pohodlné a zdravé pre vaše behanie. Bežeckú obuv nenoste von v bežné dni, používajte ich len na behanie. Venujte čas aj výberu kvalitných ponožiek a oblečenia. 

5. Buďte dôsledný

Kľúčom k tomu, aby ste sa stali lepším bežcom je dôslednosť. Stanovte si a dodržiavajte rozumný a realistický plán výcviku.

6. Stále pracujte na svojej technike

Bez dobrej techniky narazíte časom na svoj strop. Stále sa snažte zdokonaľovať techniku, stráviť čo najmenej času pri kontakte so zemou, minimalizovať zbytočné pohyby a správne držať telo. Skúste po čase požiadať o pomoc trénera alebo konzultovať svoju techniku so skúsenými bežcami napríklad z miestneho bežeckého klubu.

7. Dbajte na výživu a doplnky

Sacharidy a tuky sú hlavným zdrojom výživy pre bežcov. Preto je dôležité správne dopĺňanie týchto látok.

8. Do svojho plánu zaraďte aj silový tréning


Platí, že silnejšie nohy sú rýchlejšie a pružnejšie nohy. Silové tréningy by mali byť zaradené v každom bežeckom tréningovom programe.

9. Nevynechávajte odpočinok a dbajte na kvalitný spánok

Všetka tvrdá práca, ktorú ste vložili do tréningu sa oplatí len vtedy, ak dáte telu možnosť zotaviť sa. Pritom nezáleží na tom, či ste vrcholový alebo amatérsky športovec. Ak nebudete relaxovať, vaše telo sa pretrénuje, bude unavené a nakoniec to povedie k zraneniam alebo výpadkom v tréningu.

10. Rozcvičujte sa pred behom a cvičte aj po ňom

Zahriatie pred behom, ale hlavne rozcvička po ňom je asi najviac zanedbávaná časť tréningu. Správna rozcvička zlepší relaxáciu svalov, zníži ich bolestivosť či odstráni odpadové produkty z tela…

11. Choďte na masáž

Masáž nevyužívajú len profesionálni športovci, ale čím ďalej častejšie aj tí, ktorí športujú len pre radosť. Masáž má priaznivé fyzické ale aj psychické účinky.

12. Intenzitu tréningu zvyšujte pomaly

Najistejší spôsob ako sa zraniť je prudko zvýšiť intenzitu tréningu. Váš tréningový plán slúži na to, aby ste intenzitu zvyšovali pomaly a bezpečne. Dodržujte ho.

Zdroj: http://www.coachmag.co.uk/exercises/1492/50-best-running-tips

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *