Nedostatok pohybu zabíja. Doslova.

Podľa prieskumu vedcov z Univerzity v Cambridgi zomrie v Európe každý rok viac ako 670 tisíc ľudí kvôli zdravotným problémom spôsobených fyzickou nečinnosťou. Ďalšie stotisíce ľudí ročne zomrú na choroby spôsobené obezitou.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dlhodobo varuje pred nízkou fyzickou aktivitou. Trend sa zhoršuje a podľa WHO sa stal nedostatok fyzickej aktivity štvrtým najčastejším faktorom globálnej úmrtnosti. Priamo v Európe nie je dostatočne fyzicky aktívna tretina dospelých a až dve tretiny dospievajúcich mladých ľudí.

Najviac ohrozené sú deti a mládež. Ich pohybová aktivita oproti minulosti klesá. Najmä po nástupe do školy sa mení ich životný štýl. Deti trávia stále viac času v školských laviciach a veľkú časť voľna zasa pri počítačoch a televízii. Športu a pohybu sa venujú málo. Rastie skupina detí, ktoré sa pohybovým aktivitám nevenujú vôbec.

U mnohých detí sa následky začínajú prejavovať už v puberte. Dospievajúci často školáci trpia chorobami, ktoré v minulosti trápili až starších ľudí.

Ľudské telo potrebuje pohyb pre zdravý vývoj. Byť fyzicky aktívny je nesmierne dôležité najmä pre deti a mladých ľudí.

Zdroj: Šport a fyzická aktivita, špeciálny Eurobarometer 412, 2014. Použité dáta za SR.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *